Erfaringer med at faste

På denne side vil vi samle en række vidnesbyrd eller erfaringer fra vores vægtere, som selv har taget skridtet med at påtage sig en ugentlig fastedag.

Fra en trofast kvindelig vægter på 69 år:

“Igennem Faste for Danmark blev jeg udfordret til at faste en dag om ugen, hvis jeg ville være med til at bane vejen for vækkelse. Jeg havde tidligere prøvet at faste for mange år siden, men det havde altid været svært for mig at undvære mad. Og siden jeg allerede var meget disciplineret i min kristne vandring, kunne jeg ikke rigtig se noget behov for at faste.

Men jeg valgte alligevel at melde mig til at faste en dag om ugen. For jeg kunne se et formål med det og jeg tænkte, at det også ville være en hjælp for mig til at komme nærmere Guds hjerte, hvis jeg kunne lade være med at være så optaget af mange (gode) aktiviteter – som jeg har tendens til. Dette indebar jo også en dag, hvor jeg ville prøve at koncentrere mig om at lytte til Guds stemme – og hjerte!

Til min store overraskelse oplevede jeg, at det ikke var svært at undvære mad; jeg drikker varm te, når jeg har behov og vand. Hvis jeg skal have mere energi til noget, putter jeg lige en teske honning i teen! Jeg er fleksibel med min fastedag, så jeg foretrækker at have den, når jeg ikke har ansvar med mennesker (med dertil hørende fællesskab over mad!) – og prøver at lægge den, når jeg arbejder hjemme..

Hvad har det så gjort for mig?

Umiddelbart var det bare en lydighedshandling, bygget på Ordet og ud fra mit ønske om at bede for mit land – og de mange mennesker på min daglige bønneliste. Men som tiden er gået, har jeg oplevet en voksende kontakt til mit hjerte og en evne til mere at bedømme mennesker og begivenheder åndeligt.

Jeg har oftere fået lagt noget bestemt på hjerte, fået vers for det og har bedt for det, og så oplevet, at Gud har svaret på min bøn – og det er jo langt bedre end bare disciplineret vanebøn for konkrete mennesker!!

Det har også gjort mig mere opmærksom på, at jeg nemt bliver afhængig af mad og andre ting, altså spontant møder de behov, jeg mærker. Fasten har vist mig, at jeg selv kan bestemme (tage ansvar for), hvad jeg spiser etc. At jeg ikke behøver at møde alle behov, men kan tænke mig om og tage stilling til det. Altså også drøfte det med Gud og derved blive mere åben overfor Hans stemme.

Så har jeg også fået mere fornemmelse for, at for mange mennesker i verden, er det ikke en selvfølge, at mad er tilgængeligt, så det har gjort mig mere bevidst om verdens nød.

Endelig er jeg blevet mere taknemmelig over at kunne spise og have mad tilgængeligt – og mærker glæden ved at nyde min havregrød med blåbær og hindbær morgenen efter min fastedag!!”

Faste for Danmark