Uge 8 Fastens enorme kraft: Del 2

Skrevet af Peter Tinggaard

Del 2: Sulten efter Gud

Jer 29,13: “Søger I mig, skal I finde mig. Når I søger mig af hele jeres hjerte,”

Bibelen er fyldt til bristepunktet med løfter om velsignelser, som Gud vil give til os. Men desværre kommer vi næsten aldrig til at opleve mere end nogle spredte smuler af de festmåltider, som Gud har klargjort til os. Den primære grund til dette finder vi i ovenstående vers. Gud ønsker at blive fundet og han står klar til at give os alt, hvad han har og er, MEN det forudsætter ofte, at vi søger ham af hele hjertet. Vi kan ikke forvente, at Gud vil give sig selv og alt, hvad han har til os, hvis vores hjerter er optaget af alt muligt andet end Gud.

Jeg har tidligere beskrevet en række af de fantastiske velsignelser, som jeg fik igennem min lange faste i efteråret 2015. Men jeg har endnu ikke beskrevet, hvor vanskelig og smertefuld første halvdel af fasten var. Nu tænker I sikkert, at jeg vil fortælle, hvor vanskeligt det var at undvære mad i længere tid, men det var slet ikke det, som gjorde tiden tung og smertefuld. Smerten og sorgen kom af, at jeg igennem denne periode kom til at indse, hvor meget af min glæde og tilfredsstillelse i livet, jeg får fra andre ting end Gud. Jeg havde nemlig fravalgt de fleste af de ting, som ellers fylder mit liv med glæde, trøst og tilfredsstillelse, så hele perioden skulle være afsat til Gud. Der var ingen mad, eller slik, eller fjernsyn, eller hyggebøger, og jeg forsøgte også at begrænse, hvor meget jeg var sammen med venner. Og desværre udstillede denne periode og disse afsagn, hvor lidt det dybest set er Gud, der tilfredsstiller og fylder mig med glæde i livet.

Jeg var mere eller mindre deprimeret i den første halvdel af fasten og jeg havde virkelig lyst til at opgive den, men samtidigt voksede der et kraftigt råb fra mit indre efter mere af Gud. For jeg ønskede ikke, at mit liv skulle være, sådan som jeg havde opdaget, det var. Derved blev mit hjerte forvandlet fra at søge Gud og en masse andre ting, til i stedet at søge Gud alene – koste, hvad det koste må. Det gjorde ondt og det var ikke en behagelig proces, men jeg er i dag dybt taknemlig for, at Gud førte mig igennem den. For den klargjorde mig til at søge Gud af hele mit hjerte – og til at finde ham! Således blev anden halvdel af denne faste et meget konkret opfyldelse af Jer 29,13. Jeg kom til at smage, at Gud virkelig kan tilfredsstille mig med velsignelser, som er LANGT større og LANGT bedre end det, jeg kunne få fra de andre ting. Gud vil holde sin del af aftalen, hvis vi vil søge ham af hele hjertet. 

Richard Foster: “Mere end nogen anden disciplin udstiller fasten hvilke ting, der styrer vores liv.”

Dette citat synliggør en af de allervigtigste grunde til at faste. For faste hjælper os til at opdage, hvad der virkelig bor i vores hjerter. Den åbenbarer i hvilket omfang, vi er underlagt herredømmet af henholdsvis mad, facebook, fjernsyn, slik, og meget mere. Det var det, som fasten hjalp mig til at indse. At det ikke var Gud, men i stedet en lang række andre ting, som var de primære kilder til at give mig glæde og tilfredsstillelse i livet.

John Piper: “Det, som vi hungrer mest efter, er også det, som vi tilbeder!”

Som forbedere og kristne kan vi let komme til at fokusere på dæmoner og mørkets gerninger som vores største fjender i livet, men fasten hjælper os til at indse, at mørket slet ikke har så meget magt i vores liv. De ting, som hindrer mig allermest fra at få mere af Gud, er ikke først og fremmest dæmoniske magter og syndige handlinger. Det er i stedet en lang række gode ting, som vi har fået i livet, der desværre har fået for meget plads i vores liv. Det er disse ting, som stjæler allermest fra os af det, Gud har klargjort til os. Igennem fasten synliggøres dette og vi får hjælp til at genindtage områder af vores hjerter, som ellers var overgivet til andre kilder end Gud.

Jeg vil slutte andagten med to citater af John Piper, som virkelig udtrykker dette budskab klart.

John Piper: “Den største fjende for vores sult efter Gud er ikke gift, men kager. Det er ikke mørkets festmåltider, der dulmer vores appetit efter himlen, men den vedvarende småspisen af verdens goder. Det er ikke slibrige og forbudte videoer, der skader mest, men det vedvarende indtag af verdens trivialiteter, som vi fylder os med dag efter dag.”

John Piper: “Den største hindring for vores kærlighed til Gud er ikke hans fjender, men hans gaver. Og de mest dødelige længsler er ikke dem, der driver os til ondskabens gift, men dem, der drager os mod de simple glæder i livet. For når disse glæder og længsler erstatter vores appetit efter Gud, har vi fået en afgud i livet, som er enormt svær at genkende og næsten umulig at blive renset for.”

Bed derfor om …

  1. At Gud igennem fasten må hjælpe det danske folk til at genkende en masse skjulte og farlige afguder. Ting, som har fået den plads i livet, som alene tilhører Gud.
  2. At Gud må hjælpe de kristne i Danmark og især landets forbedere at søge Gud af hele hjertet.
  3. At Gud må vise dig personligt, hvis der er ting i dit hjerte, som er styret af andre kilder end Gud.
Faste for Danmark