Uge 52 En nærværende glæde

Skrevet af Peter Tinggaard

Joh 2,9-10:”Men da skafferen havde smagt på vandet, der var blevet til vin – han vidste ikke, hvor den kom fra, men det vidste de tjenere, som havde øst vandet op – kaldte han på brudgommen og sagde til ham: »Man sætter ellers den gode vin frem først, og når folk har drukket godt, så den ringere. Du har gemt den gode vin til nu.«”

Dette var ifølge v. 11 det allerførste tegn eller mirakel, som Jesus gjorde. Det var på denne måde, Jesus indledte sin offentlige tjeneste. Bemærk, hvad versene siger. Ifølge skafferen var folkene ved festen allerede beruset (havde “drukket godt”), da de løber tør for vin. De havde med andre ord fået “mere end nok” at drikke. Men det var på trods af dette en stor skam for dem, der holdt festen, hvis de løb tør for mad og drikke, og derfor henvender Jesu mor, Maria, sig til Jesus. Det er ind i denne kontekst, at Jesus lavede sin første demonstration af himmerigets overflod og glæde. Han fremskaffede en vin, der var bedre end den, de havde, så de faktisk kunne bruge Guds vin/Guds glæde til at blive endnu fuldere, end de allerede var.

Jesus kunne selvfølgelig godt have sagt: I har allerede fået nok at drikke, og derfor skal I først blive helt ædru, før jeg vil give jer en forsmag på Guds glæde. Men det gjorde han ikke. Han gjorde et under, som åbenbarede himlens glæde, og han gjorde det på en måde, så glæden blev super nærværende for dem. De smagte en glæde, som ikke var i modstrid med deres egen glæde, men som kom nær til dem i deres halv-fulde festglæde tilstand. De smagte en glæde fra Gud, som “glæder sig med dem, der glæder sig” (Rom 12,15)

Dette var og er en fantastisk åbenbaring af Guds nåde. Han kræver ikke, at vi skal være perfekte, før vi kan forvente at opleve hans glæde. Nej, han kommer til os, hvor vi er og vinder vores hjerter med sin glæde og godhed. Han bliver nærværende i de ting, som er vigtige for os (ligesom vinen var det for værterne), men lader os samtidigt smage en bedre vin, som med tiden vil drage os nærmere til ham.

Sådan fungerer Guds nåde og Guds hjerte. Det er også det, som vi mindes i denne juletide, hvor himmelens glæde blev nærværende på jorden. Guds egen Søn kom ikke til jorden, fordi vi som mennesker fortjente det, men fordi han ønskede det. Selv på vores allerbedste dage er vi som halvfulde mennesker, der har fået lidt for meget at drikke, og vi kan let føle, at Gud må vente med at komme, indtil vi er blevet ædru. Han må vente med at komme, indtil vi har fået helt styr på os selv. Men sådan fungerer det ikke med Gud. Han vil altid mødes med os dér, hvor vi faktisk er og ikke dér, hvor vi burde være. Han kommer, fordi han elsker og ikke fordi, vi elsker. Han ved, at det først er igennem vores oplevelse af hans nådige og urimelige kærlighed og glæde, at vi selv kan lære at elske som ham.

Men hvad betyder alt dette for nutidens Danmark i juletiden? Den danske julefejring er desværre kommet meget langt væk fra det, den egentlig handler om, og som landets vægtere er vi derfor nødt til at bede Gud om at vise nåde og barmhjertighed mod det danske folk. For julen handler i dag om gaver, mad, vin, fester, familiesammenkomster og meget mere, og Jesus må i stedet nøjes med at få en lille birolle i det hele, hvis der overhovedet kan findes tid og plads til ham. Det er trist og jammerligt, at vi som en kristen nation, er kommet så langt væk fra Jesus, men han bærer ikke nag.

Når du i denne uge beder om Guds nåde og tilgivelse over vores nation, så må du ikke glemme, hvordan vores himmelske Gud rent faktisk er. Han behandler os aldrig efter fortjeneste, og han står altid klar til at dele sin himmelske glæde med os; selv når vi er optaget af alt muligt andet. Han venter ikke, indtil vi er blevet optaget af det rigtige og har givet ham førstepladsen i alt, før han kommer nær, for han elsker os alt for meget til at vente så længe.

Bed derfor om:

  1. At Gud må demonstrere i denne jul, hvor nådig og god, han er. Han giver os ikke efter vores fortjeneste, men giver os i stedet det, som kun Jesus fortjener.
  2. At denne jul må blive fyldt til bristepunktet med glæde. Med en glæde, som overrasker og åbner menneskers øjne.
  3. At Gud samtidigt må rense vores julefejring, så den igen må blive centreret om ham.
Faste for Danmark