Uge 26 – Fantasiens formål del 2

Skrevet af Peter Tinggaard

1 Pet 5,8: “Vær årvågne og på vagt! Jeres modstander, Djævelen, går omkring som en brølende løve og leder efter nogen at sluge; .. “

Jeg husker meget tydeligt en konkret situation, hvor jeg som et missionærbarn på 4 eller 5 år var med familien i en ret så primitiv zoologisk have i Kenya. Der var et bur med nogle unge løver, hvor selve indhegning var en tykkere form for hønsenet. Jeg stod sammen med min far på den anden side af hegnet, da en af han løverne fik øje på mig og angreb. Ligesom en scene fra en dokumentar film, hvor en løve jagter sit bytte. Den kastede hele kroppen i min retning og brassede med en forbavsende kraft ind i hegnet – en halvt meter fra mig. Heldigvis holdt hegnet, men det gav både mig og min far et voldsomt chok. I det øjeblik følte jeg, at nu var det ude med mig. Jeg var stensikker på, at løven ville knuse hegnet på ingen tid, og der var intet, jeg kunne gøre for at redde livet.

Det var selvfølgelig ikke det, der skete. Jeg blev ikke spist af en løve, men opdagede i stedet igennem hele situationen, at hønsenettet rent faktisk var stærkt nok til at holde løverne inde og at jeg – på trods af mine følelser og tanker – hele tiden var beskyttet og i sikkerhed.

Det er det samme, Satan (og hans dæmoner) gør i vores liv. Han går omkring som en brølende løve og leder efter nogen at sluge. Han planter tanker af frygt og forvirring i vores hjerter, og han forsøger hele tiden at kontrollere os med denne frygt. “Lad mig vise dig, hvad der vil ske, hvis du gør den handling, som du føler, du burde gøre … Hvis du fortæller dem, hvad du egentlig tænker, vil de alle sammen blive sure på dig. … Hvis du siger nej til de andre, vil de ikke være venner med dig længere.”

Selv om fjendens tanker og indskydelser i sidste ende bygger på løgne og bedrag, så lykkes han desværre alt for ofte i at kontrollere os. Han hindrer os fra at leve livet ud fra vores dybeste længsler og drømme. Samtidigt bremser han os fra at turde være os selv. Han standser os fra at fortælle andre om Jesus den ene gang efter den anden, fordi vi køber hans løgne og illusioner. Han får os til at glemme eller miste kontakten til vores sande, gudgivne fundament af ubetinget og grænseløs kærlighed, som Gud har klargjort til os … ved at bombardere os med tanker om mindreværd, skam, frygt, mistillid og utallige anklager. Og det hele foregår igennem vores hjerters forestillingsevne. Dvs igennem vores gudgivne fantasi.

Men hvorfor har vores forestillingsevner så meget magt over vores liv? Hvad er grunden til, at vi så let kan formes og føres igennem vores fantasi. Svaret er ganske enkelt, at Gud har skabt os på denne måde. Han har givet de drømme og længsler og forestillinger, som flyder igennem vores hjerter, så meget magt over vores liv, fordi det er på denne måde, at han vil føre os og forme os og lede os. For det er netop igennem vores forestillingsevne, at Gud vil mødes med os. Han kalder os til at “smage og se, at han er god” (Sl 34,8) – men fortæller os samtidigt igennem Jesus, at ingen udover Sønnen har set Faderen (Joh 6,46). Hvorfor? Fordi det ikke er i den virkelige og fysiske verden, at Gud vil åbenbare sig for os. Det er i vores tanker og ud fra vores forestillingsverden, at han vil vise sig for os. Igennem Kristus har han givet os direkte adgang ind til det allerhelligste sted i himlen, dvs ind til at erfare højden og dybden og bredden og længden af Guds kærlighed, men mens vi lever på jorden vil det aldrig blive en fysisk virkelig, som vi kan træde ind i. Vi griber og erfarer den i tro … igennem vores forestillingsevne. Vi ser Gud med troens øjne og bliver forvandlet af det, vi ser (jf. Ef 1,8).

Jantelovens magt

Som forbeder har jeg været med til at bede imod janteloven og bryde dens magt over Danmark utallige gange. Der har været gange, hvor der var en sådan kraft i bønnerne, at vi troede, at hele atmosfæren over Danmark ville være forvandlet på grund af denne bønnestund, men alligevel oplevede vi efterfølgende, at der ikke var sket nogen radikal forvandling. Og derfor ender vi med at bede imod Janteloven igen og igen. År efter år.

Men da jeg i forrige weekend var samlet med ca. 40 forbedere ved en “Bøn for Byerne”-dag i Roskilde, gav Gud mig en nøgle til at bryde Jantelovens magt. Han mindede mig om Jesu ord fra Matt 12,43-45, hvor han lærer os, at en dæmon, der bliver uddrevet, vil vende tilbage, hvis huset fortsat står tomt og ikke er blevet fyldt med Guds Ånd i stedet. Jeg fornemmede, at det var det samme, som der var sket med Janteloven i Danmark. Derefter talte Gud om vores forestillingsevne og sagde: “Så længe mit folk ikke overgiver deres fantasi til mig og forventer, at den tilhører mig og at det er igennem den, at jeg vil mødes med dem, så bliver det kun midlertidige sejre, som I kan få over Janteloven. For Jantelovens magt flyder netop ud fra hjertets forestilingsevne, og selv om vi kan bryde dens magt og derved opleve en begrænset frihed, så vil det først være, når vi overgiver hele området med hjertets forestillingsevne til Ånden, at vi kan etablere og fastholde landets frihed.”

Fjenden har alt i alt narret os til at tro, at hans løgne og illusioner blot er vores egne tanker og følelser, og derfor retter vi os efter dem. Men når Gud taler igennem den samme “hjertets forestillingsevne”, som fjenden hele tiden taler igennem, så hvisker fjenden og siger: “Det er bare dine egne tanker.” Og derved mister Guds tale sin kraft ind i vores liv.

Bed derfor om:

  • At Ånden må hjælpe os til at overgive hele området med vores fantasi og forestillingsevne til ham.
  • At Ånden må lære os, hvordan vi kan se Gud med troens øjne.
  • Øv dig i denne uge på at forestille dig Gud i himlen, og Jesus ud fra Bibelens beskrivelser af himlen.
Faste for Danmark